6. huhtikuuta 2011

Sämpyläpäivä

Aloitin aamuni tänään über-tehokkaalla fiiliksellä ja jo sängyssä mietin, että kunnon äitihän tekee sämpylää - hommiin siis. Oikeesti, ei mitään hajua, mistä tuo idea tuli. :D


Jostain syystä Pastanjauhantaa- blogissa mainitut "Pomminvarmat sämpylät" kuulostivat parhaalta vaihtoehdolta minulle, joka välillä saa väännettyä mokkapalat mokapaloiksi ja toskakakun tuskakakuksi.. Lisämausteeksi laitoin valkosipulia. :P Haluatteko ohjeen? Ei se mitään, saatte sen silti:

Pomminvarmat sämpylät

5 dl maitoa
50 g hiivaa
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 10-12 dl jauhoja

Taikinaa saa muunneltua helposti käyttämällä eri jauhoja, esim. 7-9 dl vehnäjauhoja + 3 dl hiivaleipä-/sämpylä-/grahamjauhoja. Sekaan voi lisätä pellavansiemenrouhetta, juustoraastetta, porkkanaraastetta tai vaikka siemeniä.

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista. Sulata rasva pehmeäksi ja lisää se taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puoli tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota pellillä parikymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistamista maidolla. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 - 15 min.

2 kommenttia:

  1. Kyllä ne uunilämpimät sämpylät maistuu kaikille-niin lapsille kuin aikuisillekin!
    Ja saa kaikki hyvälle tuulelle,eikö?
    (mää sain tänään herkutella amica-ravintolan lämpimistä sämpylöistä:)

    VastaaPoista
  2. meilläkin oli. on ne vaan niiiiin hyviä!

    VastaaPoista

 
Free Hit Counter